L'àcid ricinoleic, de nom químic àcid 12-hidroxi-9-cis-octadecenoic, és un àcid gras omega-9 insaturat. És el principal component de l'oli de ricí, obtingut de les llavors madures d'aquesta planta (Ricinus communis L.) i d'altres de la família de les euforbiàcies. Al voltant del 90% de l'àcid gras contingut en l'oli de ricí format per àcid ricinoleic. Se l'havia anomenat, també, àcid pàlmic.

Producció Hom produeix l'àcid ricinoleic per a les indústries de saponificació i per a la destil·lació fraccionada o la hidrolització de l'oli de ricí. El ricinoleat de zinc s'empra en productes cosmètics i en desodorants.ms/ifs/zinc_ricinoleate.asp Tom's of Maine - About Our Products

El primer intent de preparar àcid ricinoleic el feu Friedrich Krafft el 1888.

Activitat biològica L'àcid ricinoleic té efectes analgèsics i antiinflamatoris. i activa específicament el receptor 3 de la prostaglandina.

Vegeu també Oli de ricí Àcid ricinelaídic, l'isòmer trans de l'àcid ricinoleic Ricinoleïna, el triacilglicerol de l'àcid ricinoleic Ricinoleat de sodi, la sal sòdica de l'àcid ricinoleic Poliricinoleat de glicerina, un polímer de la glicerina amb cadenes laterals d'àcid ricinoleic, usat com a emulsionant de la xocolata

Referències

Categoria:Àcids carboxílics Categoria:Àcids grassos