miniatura|Eucaliptus Un oli essencial o simplement una essència és el nom tradicional d'aquelles substàncies líquides hidròfobes concentrades que contenen compostos d'aromes volàtils i que s'obtenen de les plantes. Aquestes essències es poden trobar generalment en les fulles, les flors, els fruits i les llavors de les plantes. Un oli es qualifica d'essència en el sentit que porta una olor característica o essència de la planta. Els olis essencials no tenen, com a grup, cap propietat específica química o farmacèutica en comú. Els olis essencials es defineixen pel fet de transmetre fragàncies característiques.

Obtenció Els mètodes amb els quals s'obtenen els olis essencials han estat per ordre cronològic el premsat, la destil·lació i l'extracció líquid-líquid. La destil·lació en corrent de vapor és la més acceptada per obtenir-los. Per obtenir un litre d'aquestes substàncies sovint es necessiten diverses tones de plantes; i això explica l'alt preu que tenen en el mercat. Acostumen a ser substàncies olioses, lipòfiles, intensament oloroses, d'origen vegetal i els constituents principals són terpens però també hi sol haver hidrocarburs alifàtics, alcohols, aldehids, cetones, èsters, hidrocarburs aromàtics, fenols i derivats. Hi ha essències constituïdes només per un terpè i altres en les quals el constituent principal no és un terpè, com l'essència de l'anís. En general s'obtenen grans quantitats d'olis essencials dels cítrics i les plantes de la família de les labiades —menta, espígol (oli essencial d'espígol), romaní. S'usen en perfumeria, cosmètica, aromateràpia, medicina i com a saboritzants d'aliments. Cal tenir precaucions en el seu ús, ja que són substàncies molt concentrades i molts poden provocar problemes en la pell si s'apliquen directament.

Altres mètodes Sfumatura. Enfleurage. Absolut (perfumeria) Exsudació de resines. Impregnació de ceres. Premsat en fred.

Olis essencials més habituals Entre els olis essencials més utilitzats hi ha: http://eshop6196.hiwinner.tw/ec99/eshop6196/human_resource.asp Lavandí (Lavandula x hybrida): antibiòtic i calmant. Romaní (Salvia rosmarinus): bactericida potent. Bergamota (Citrus bergamia): distensió. Mandarí (Citrus reticulata): somnífer infantil. Encens (Boswellia carteri): potent antiedemàtic. Planta del te (Melaleuca alternifolia): potent fungicida i viroestàtic. Eucaliptus (Eucalyptus globulus): expectorant, virostàtic, bactericida. Coriandre (Coriandrum sativum): efectes antimicrobians, antioxidants, antidepressius, antiinflamatoris,...

Famílies botàniques de les quals s'extreuen olis essencials Myrtaceae: clau d'espècia (Syzygium aromaticum) Eucalyptus spp. Lauraceae: canyella de Sri Lanka (Cinnamomum verum), canyella de la Xina. (Cinnamomum aromaticum) càmfora (Cinnamomum camphora), llorer (Laurus nobilis). Rutaceae: taronger amarg, bergamota, llimoner. Lamiaceae: alfàbrega, Calamintha sylvàtica, Hyssopus officinalis, Lavandula sp, (espígol lavandí, Origanum mejorana, O. vulgaris (orenga) Melissa officinalis, Mentha x piperita, romaní, sajolida, sàlvia spp. farigola (Thymus spp.) pàtxuli (Pogostemon cablin). Asteraceae: Chamomilla recutita, Artemisia absinthium, A. vulgaris, A. dracunculus (estrragó). Apiaceae: anís (Pimpinella anisum), fonoll, anet, coriandre, julivert. Cupressaceae: xiprer. Zingiberaceae: gingebre. Piperaceae: pebre. Verbenaceae: marialluïsa (Aloysia triphylla).

Parts de les plantes on s'emmagatzema l'oli essencial Flors: bergamota, nard, romaní. Fulles: llorer, eucaliptus. Escorça: canyella. Fusta: sàndal. Arrel: vetiver. Rizomes: cúrcuma, gingebre. Fruits: anís, fonoll. Llavors: nou moscada.

Referències

Categoria:Substàncies orgàniques Categoria:Cosmètics