miniatura|Cera de carnauba

La cera de Carnauba, també anomenada cera del Brasil i cera de palmera, és una cera que s'obté de la palmera Copernicia prunifera, nativa del nord-est del Brasil als estats brasilers de Piauí, Ceará, i Rio Grande do Norte. Es coneix com la reina de les ceres La cera s'obté collint les fulles i donant-los cops per treure'n la cera, que posteriorment es refina.

Composició miniatura|Palmera de la Carnauba Els principals components són èsters alifàtics (40%), dièsters d'àcid 4-hidroxicinàmic (21%), àcids ω-hidroxicarboxílics (13%), i alcohols d'àcids grassos (12%).Uwe Wolfmeier,Hans Schmidt, Franz-Leo Heinrichs, Georg Michalczyk, Wolfgang Payer,Wolfram Dietsche, Klaus Boehlke, Gerd Hohner, Josef Wildgruber "Waxes" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Wiley-VCH, Weinheim, 2002.

Usos miniatura|Dolços recoberts de cera de carnauba Es fa servir en ceres per la indústria de l'automòbil, enllustrat de calçat, productes alimentaris i ceres per a mobles especialment mesclada amb cera d'abella i trementina. També es fa servir per fabricar paper i en les taules de surf combinada amb oli de coco. És hipoal·lergènica i emol·lient i per això apareix en cosmètics. També en pipes fetes de bruc.

En alimentació es fa servir en productes de flequers, xiclets, sucs de fruites i altres.

També es fa servir en farmàcia com cobertura de medicaments.

El 1890, Charles Tainter patentà l'ús de la cera de carnauba en cilindres del fonògraf

En electrònica es fa servir en forma d'aerosol per a semiconductors i en explosius.

Característiques Nombre E de la Unió Europa: E903. Punt de fusió: 82-86 °C un dels més alts entre les ceres naturals. Densitat 0,97 Pràcticament insoluble en aigua i etanol, soluble en calent en acetat d'etil i xilè.

Referències

Enllaços externs

Botanical description - de Mildred E. Mathias Botanical Garden GE Chaplin Inc - Custom Manufacturer of Carnauba compounds Carnauba wax data sheet - de la FAO

Categoria:Additius alimentaris